maanantai 12. joulukuuta 2016

Käynti gynekologilla ja miettimisen aihetta

Tänään kävin gynekologilla juttelemasta vähän vauvatoiveista ja kuinka koitokseen olisi paras valmistautua nyt kun meillä aikaa yrityksen alkuun on vielä pari kuukautta. Kuten edellisessä postauksessa paljastin, asun ulkomailla, joten netistä lukemani kokemukset ja tavat Suomesta ei välttämättä toimisi täällä samoin, joten halusin käydä juttelemassa ihan kunnolla ammattilaisen kanssa. Ja samalla tietysti tarkistuttamassa että hänen mielestään kaikki on ok ja keho valmiina tulevaan.

Pillerit (Mercilon) jätin pois syyskuun alussa. Heti lopetuksem jälkeen kuukautisia ei tullut ollenkaan. Siitä 28 päivää ja tuli ns. tyhjennysvuoto (yhden kierron ylihyppäyksenä). Sen jälkeen kierto oli 34 päivää. Itse pidin tätä ihan hyvänä tuloksena niin monen vuoden pillerien käytön jälkeen. Gyne tahtoi kuitenkin tehdä ultran että näkee tilanteen, ja tadaa - huomattava määrä rakkuloita munasarjoissa. Lähdin siis kotiin mukanani epäilys monirakkulaisista munasarjoista. Tämä tarkistetaan verikokeessa, mutta tohtori oli sitä mieltä että sillä selittyisi epäsäännööliset ja jopa välillä poisjääneet kuukatiseni. Kuinka tässä näin kävi?

Ystävämme Google on ollut käynnistä lähtien kuumana erilaisista hauista. Mitä tämä tarkoittaa? Miten se vaikuttaa raskautumiseen ja raskauteen? Mitä pitäisi tehdä nyt, vai voinko ylipäätään tehdä mitään? Onko tämä yleisempää kuin ajattelinkaan? Millä tämän saisi korjattua? Nyt odottelen siis ensi viikkoon verikokeita ja niiden tuloksia. Olipas masentava tulos lääkärikäynnistä jonka piti olla ihan läpihuutojuttu.

Täällä on myös tapana tehdä kaikille raskautta yrittäville geneettiset testit verikokeilla, jotka kertovat onko lapsella mahdollisuutta periä sairauksia vanhemmiltaan. Älkää kysykö miten se toimii, mutta sellaisiinkin siis tässä on vielä mentävä.

Minulla on tulossa Suomen reissu jouluksi ja uudeksi vuodeksi, joten tapaan gynen uudestaan vuoden alusta. Hän ehdotti kuitenkin, että alkaisin bongailemasn ovulaatiota - jos minulla ylipäätään sellaista on? En tiedä miten Suomessa on, mutta hän sanoi että jos ilmenee terveysongelmia jotka saattavat haitata raskautumista, voidaan lapsettomuushoidot (tai ainakin boostaukset, mitä ikinä se tarkoittaakin) aloittaa jo puolen vuoden yrittämisen jälkeen. Meikäläisellä kun on myös kilpirauhasen kanssa häikkää, niin saapas nähdä...

Onko täällä kenties joku jolle on todettu PCO ja yrittää raskautta, on raskaana tai jo lapsen saanut? Hermoilenko turhaan? 

6 kommenttia:

  1. Mulla on myös pco/mfo-tyyppiset munasarjat ja siitä johtuen mullakin 29-36 päivän epäsäännöllinen kierto. Ovuloin kyllä ihan normaalisti tai ainakin olen oviksen aina testeillä bongannut ja verikokeessakin todettiin ovulaatioon viittaava progesteroni arvo. Raskauksia olemme saaneet alulle 2 kpl progesteronilääke tuella loppukiertoon, mutta valitettavasti yhtään lasta meillä ei vielä ole. Mun mielestä ei kannata turhaan hermoilla. PCO:n omaavat ovat saaneet myös ihan luomuna lapsia, mutta useimmiten myös kevyillä hormonihoidoilla. Jos ultrassa todetaan pco-tyyppiset munasarjat, niin kyllä lääkäri silloin aika helposti antaa jotakin apuja (terolut, lugesteron, clomifen, letrozol yms.). Kaveri sai aikoinaan PCOS diagnoosin ja hän muutti heti ruokavaliotaan ja tuli yllättäen raskaaksi. Näitäkin siis tapahtuu :) Aina on toivoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Alina! Voi kiitos kommentistasi - rauhoittaa tällaisen hätähousun mieltä. Ja Google-diagnoosit pitäisi laittaa pannaan... sieltä kun saa mukaansa aina jos jonkinlaisen kuoleman tuomion :(

      Poista
  2. Voi Anki, tiedän tasan tarkkaan miten vauhkoksi itsensä voi saada niinkin harmittomalla toiminnalla, kuin googlaamalla! Pelko siitä, ettei voisikaan saada lapsia on jo sellaisenaan lamauttava silloin, kun lasta todella alkaa toivoa. Helppo ymmärtää, miten lääkärireissusta voi mennä ihan vauhkoksi. Onneksi heti löytyi positiivisiakin kokemuksia ja tsemppiä ❤ myös minulla on sellainen käsitys, ettei pco ole missään nimessä mikään "leikin loppu", nyt vaan google kiinni (helpommin sanottu kuin tehty)! Jännä juttu muuten nuo geenitestit! Kirjoitathan sitten jotain niistäkin! Ei siis missään nimessä tarvitse tuloksia kertoa, mutta olisi kiva tietää mitä sielläpäin testein seulotaan 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkujärkytyksestä selvitty ja toivon kipinää löydetty, huh. Kyllä tämä tästä! Noi geenitestit onkin tosi mielenkiintoinen juttu, kirjoittelen tottakai niistä sitten enemmän kun olen viisaampi :)

      Poista
  3. Tuokin tilanne voi elää hetkestä toiseen. Vuonna 2012 (tai -13 alku) minulla näkyi ultrassa toinen munasarja pco-tyyppisenä. Seuraavassa ultrassa vuonna 2015 molemmat munasarjat oli normaalit. Toki en tiedä voiko vaikuttaa kun ekassa ultrassa olin luomuhormoneilla ja toisessa käytin ehkäisyrengasta. Mielenkiintoista toki olisi että miltä nyt taas näyttää kun on luomuna. Pitänee käydä tsekkauttamassa sitten myöhemmin, jos ehkäisymättömyys ei tuota tulosta.

    Haluan myös ottaa tähän seuraavan lainauksen: "Kuukautiskierron normaali pituus on 23–35 vrk. Kierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. Useimmilla naisilla kuukautiskierron pituus vaihtelee muutamien päivien, jopa viikon puitteissa. Tämä on aivan normaalia."

    Eli varsinkin muutaman päivän heitot sinne tänne on ihan ok. Itse jätin hormonaalisen ehkäisyn heinäkuussa ja sen jälkeen kierrot on olleet 28-36pv, lukuunottamatta heti ekaa kiertoa pillereiden jälkeen, joka oli 43pv.

    Jään seuraamaan blogiasi, sillä täälläkin on taival alussa. Miestä on lämmitelty ja se on alkanut tuottaa tulosta, ensimmäiset suojaamattomat yhdynnät takana. :)

    -A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heii, nyt luin toisetkin kommenttisi. Eli teilläkin siis taival alkuvaiheissa. Minäkin olin sitä mieltä että kierrot 28 ja 34 oli ihan tosi ok pitkän pillerienkäytön jälkeen... Mutta tosi hyvä ettei gyne itse antoi kaikki verikokeet yms niin saa senkin sitten selvitettyä! Tänään kävin kokeissa, nähtäväksi siis jää :)

      Poista